A tengerimalac számára az ivóvíz mindig elérhető közelben legyen!
Az ásványi anyagok közül kiemelt jelentősége van a kalciumnak és a foszfornak (a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, a kálium, a kén és a vas szervalkotó elemek). A táplálékkal bevitt kalcium felszívódását számos tényező befolyásolja, vitaminok, különböző hormonok, állapotok (vemhesség, szoptatás, növekedés) stb. Az étrend megtervezésénél a táplálék kalcium-foszfor arányát vegyük figyelembe, tengerimalacnál az optimális arány 1,5:1 - 2:1.
Ha táplálékában a foszfor van nagyobb arányban jelen, az étrendben jelenlévő kalciummennyiség hasznosulási aránya romlik, a felesleg kalciumhoz kötötten távozik a szervezetből, vagyis a kalciumot a szervezet a saját raktáraiból, a csontokból vonja ki. Az arra hajlamos egyedeknél ez vesekövek kialakulásához vezethet. A vesekő képződésnek számos oka lehet, a kő összetételét vizsgálva kideríthető, hogy az étrend mennyire játszik szerepet ebben.
A növények reproduktív részei, a magvak, a gyökerek, jelentős mennyiségű foszfort tartalmaznak.
Figyelem! A mérgező, permetezett vagy piszkos növényeket szigorúan kerüljük. A kártevő rovarok, növényi betegségek és gyomok leküzdésére különböző vegyszereket használnak, ha tengerimalacunk ilyen (az ember egészségére még nem káros, de egy kis (!) állat számára már toxikus) növényt fogyaszt, megbetegedhet, vagy mérgezést szenvedhet. Tudnunk kell azt is, hogy egyes zöldségfélék nitrát-tartalma a megengedhető határértéknél magasabb lehet (túlzott műtrágyázás esetén a növény nem képes minden felvett nitrogént a saját fehérjébe beépíteni, ezért annak egy része ionos formában, nitrátként a növényzetben marad). A magas nitrát-tartalmú zöldfélék betegséget okozhatnak (a szervezetbe jutva a nitrát nitritté alakul, a vérbe felszívódik, s itt a vörösvérsejtekbe behatolva a vérfestéket /haemoglobint/ ún. methaemoglobinná alakítja át). Állatoknál e betegség magzatelhalást, koraszülést eredményezhet (súlyosabb esetekben halált).
A piszkos (!), meg nem mosott zöldfélék, gyümölcsök szintén veszélyesek, mert különböző fertőzések forrásai lehetnek, tengerimalacnál bélhurutot (enteritist) - vagy egyéb betegséget - okozhatnak.
Sose adjunk csípős táplálékot, és kerüljük a hagymából (hagyma, fokhagyma) vagy gumóból (burgonya) eredő növényeket.
A számára ismeretlen eledelt fokozatosan kell bevezetnünk étrendjébe. Egy napon csak egy új táplálékot kapjon. Amit kölyökkorában (anyja mellett) nem fogyasztott, azt később nehezebben fogadja el.
A tengerimalac által leggyakrabban fogyasztott zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök a következők:
- sárgarépa (ha bió-termék, egy kisebb darab akár minden nap adható) és levele, uborka, kapor levele, petrezselyem (fehérrépa) és levele, karalábé, karalábé levele, karfiol, karfiol levele, spárgakel (brokkoli), spárgakel levele, zöldsaláta, spenót, zeller levele, takarmányrépa és levele, paradicsom, paprika, alma, pasztinák (paszternák), cseresznye, őszibarack, szőlő, szilva, mandarin, narancs, banán, kivi, görögdinnye, zsenge kukoricabajusz, a kukoricacső zsenge héja, a kukorica zöld levele, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), cékla, padlizsán, retek levele, mustár levele, cikória levele stb.
|
Figyelem!
A tengerimalacok tápláléka főleg szénából, zöldféléből, gyümölcsből álljon, hiszen ők alapjában véve nem magevők! |
|